On-line üzenetküldés

Név:*
E-mail:*
Telefonszám:
Írja meg üzenetét:
Milyen nap van ma?*

Partnereink

Tárhely Cylex Tudakozó Silver Díj nbkTECHnologies DZS Auto

Közösségi oldalak

Kertépítés menete

A kertépítés első lépése a kivitelezéshez szükséges tervek elkészítése. A kert szakszerű megtervezéshez azonban mindenekelőtt a telek, terület, mint a tervezés, majd kertépítés tárgyának helyszíni adottságaival szükséges megismerkedni. Ennek megfelelően a kertépítési munkát felméréssel kezdjük. A kertépítők többsége az első kiszállást (felmérést) ingyenesen elvégzi, ezt természetesen mi is így tesszük. Az első találkozás, ami egyben a felmérés is, tehát díjmentes.

A helyszíni felmérést, és az Ön igényeinek, elképzeléseinek megismerését követően terveket, majd árajánlatot készítünk, melyek elfogadását követően az addig csak papíron létező terv megvalósítása, vagyis a kertépítés fizikai értelemben vett, érdemi és lényegi része következik, amikor is a megállapodásunknak megfelelő ütemezésben elkészül - átépítés esetén pedig új köntösbe öltözik - az Ön kertje.

Minthogy a kertépítés egy igen összetett és szerteágazó tevékenység, ahol az egyik szakmai produktum (pl. öntözőrendszer megépítése) szervesen összefügg az összes egyéb részfeladat ellátásával (pl. térburkolatok kialakítása, kerti világítás kiépítése, növényágyások és gyepfelületek létesítése), ezért fontos ügyelni arra, hogy az egyes munkafázisok megfelelő sorrendben történjenek, mely sorrendiség általánosságban véve az alábbiak szerint határozható meg:

  • Terepmunkálatok elvégzése, melynek során mindenekelőtt a nem kívánt növényzet kivágásra, egyúttal a kert kitakarítása kerül, majd a különféle építési- és zöldhulladék elszállítása után következhet a végleges terepszintek kialakítása, és a tápanyagban gazdag termőföld megfelelő vastagságban történő elterítése.
  • A tereprendezési folyamatot a térburkolatok (kocsibejáró, járda, szalonnasütő, napozóterasz, kerti tipegők) meghatározása és létrehozása követi.
  • A következő munkafázis az öntözőrendszer telepítése, melynek során ügyelni kell arra, hogy a teljes zöldfelület maradéktalanul és kézi beavatkozás nélkül öntözve legyen.
  • A kerti világítás kiépítése az öntözőrendszer telepítésével összehangoltan történik, így az elektromos kábelek, valamint az öntözőrendszer elemei ugyanazon árokban is elhelyezhetőek, ezzel is segítve a földben húzódó vezeték-hálózat évekkel későbbi átláthatóságát.
  • Szinteltéréseknél a kertépítés elengedhetetlen része a támfalak építése, melyek egyaránt készülhetnek fából, kőből, vagy speciális betonelemekből (flórakosarak).
  • Sziklakert építése a különböző méretű sziklák összerendezéséből, közeik termőfölddel való kitöltéséből és a sziklakerti növények beültetéséből áll.
  • A kerti tó vagy fürdőtó építése szintúgy többféle módon (előre gyártott elemek felhasználásával, vagy ún. tófólia fektetésével) történhet.
  • Növényültetéskor a számukra ideális helyre kerülnek a növények.
  • A növényültetés után következhet a gyepfelület kialakítása füvesítéssel, vagy gyepszőnyeg (gyeptégla) fektetésével.

A kertépítés fő részfázisai általában a fentiek szerint követik egymást, ám fontos kiemelni, hogy amint minden ember, úgy minden kert is egyedi, ebből adódóan a kertépítés folyamata is eltérő lehet az egyéni igények és a terület adottságai függvényében.

Amint az a fentiekből is látható, a kertépítés egy igen összetett, különféle szakmákon átívelő és azokat ötvöző folyamat, ezért javasolt szakember segítségét kérnie, mielőtt kertjének meg- illetve átépítésébe fogna.

kertépítés, öntözőrendszerek, kertgondozás, karbantartás